Et cetera
2

Tandläkarbesök

Förra veckan var storebror och jag hos tandläkaren. Han var så duktig, även om man såg rädslan i hans ögon för den ”maskerade mannen” och för alla slangar och apparater. Jag försökte lugna ner honom genom att förklara allt och det verkade funka bra.

Tandläkaren var någon gammal gubbe och vid första ögonkastet tyckte jag att med honom måste det gå bra, vilket visade sig vara rätt. Han var trevlig och kunnig och gjorde mer än man förväntade sig av honom, vilket är alltid bra tycker jag och sådana tandläkarna och läkarna vill man träffa igen.

Han tittade på den lösa tanden och på den nya som kom fram och sa att han inte behöver göra nånting där ännu. Den lösa tanden är tillräcklig lös för att den ska ramla ut av sig själv och nästa gång när vi kommer dit igen, vilket är om två år, ska man titta om den nya tanden ligger som den ska eller om man behöver göra något åt den.

Han tittade på andra tänder också och alla var så fina och till slut tittade han på den dubbeltand som min son har och undrade om vi någon gång tog kort på den, men det gjorde vi inte. Han tog om samma sak som jag redan visste att det finns möjlighet att han inte kommer att få en framtand och sedan rekommenderade han att vi tar ett kort och kollar hur det ser ut.

Åh, vad glad jag blev när han sa det. jag verkligen ville att äntligen få svar på det och såklart sa jag ja till det. Jag frågade också vad kallas en sådan dubbeltand för och han sa att man kallar det för tvillingtand, så jag googlade upp det så här i efterhand och hittade det här: Tvillingtand kan betyda att ett tandanlag har delat sig (dens geminata) till två som utvecklas ihop som en, eller att två tandanlag ha slagit sig samman (dens confusi). Så undran var vilket av dom två gäller mitt barn? Så vi tog kort på framtänder och vad tror ni fick vi som ett svar? 🙂


Tvillingtand till v.

Ja, alla fyra nya framtänder var där, så detta var ”dens geminata”. Han bara undrade varför den andra tanden hade konstig rot också, men det kan vara från att han slagit sig där någon gång.

Jag bad om att få ta kort på hur allt ser ut, för att visa till pappan som inte kunde vara med den dag, men nu kan också ni titta på den.

Kan ni bara tänka er att ungefär så här ser det ut från själva födelsen? Det är så roligt med våra små aliens 🙂

2 Svar till “Tandläkarbesök”

  1. WOW! Rysligt snygg design måste jag säga.

    • Elma november 8, 2010 på 12:17 #

      Tack för det! 🙂 men det finns mycket kvar att göra. 😉

Lämna ett svar:

Gravatar Image